tanie rolki czyli początkujący z ASPIRACJAMI

Zanim kupisz - zapytaj, przeczytaj o sprzęcie do jazdy na wrotkach (rolkach / rolki)
Dział tylko o jeździe fitness i szybkiej.
Place to talk about skates, wheels, bearings. Only for fitness and speed inline skating

Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave

kiuba
Jeżdżę od: 02 sty 2010

tanie rolki czyli początkujący z ASPIRACJAMI

Post autor: kiuba » sob września 30, 2006 9:06

Hej!
Jestem tu nowy. Zamierzam kupić sobie rolki do nauki i śmigania (miałem na nogach przez 15min i bardzo mi się spodobało :) )..
Nie zamierzam wydawać dużej forsy, gdyż po pierwsze nie mam jej zbyt wiele :wink: , a po drugie może jednak nie załapię bakcyla...
No więc widziałem takie jedne na allegro, ale za cholerę nie mogę znaleźć opini na ich temat.
rolki OXYGEN:
<-------->/item130850462_now ... 69zl_.html
Dajcie znać co o tym myślicie, poczytałem trochę to forum, ale nic nie znalazłęm. Zrozumiałem tylko, że tu są Fachowcy :)
Mam nogę 45, 193cm wzrostu, 83kg, zamierzam jeździć rekreacyjnie/szybko. Kiedyś ścigałęm się na rowerach więc prędkość to to, czego będę w rolkach szukał :)... oczywiście najpierw się nauczę jeździć ;)

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i z góry dzięki za fachowe info;)
Kuba

kiuba

Post autor: kiuba » sob września 30, 2006 9:08

aha, preferuję odpowiedź na forum, tak, aby inni też skorzystali, ale jak co to moje GG to:7326788
pozdro.
Kuba

Awatar użytkownika
Piotr B
Prześcignął Chuck`a...

Post autor: Piotr B » sob września 30, 2006 9:38

niestety ale na tych rolkach nie możesz sie spodziewać że spełnisz swoje szybkościowe aspiracje. Płoza i kólka są tylko do jazdy rekreacyjnej ewentualnie jak w Twoim przypadku do nauki. Kółka o bardzo małej twardości ulegną momentalnie zuzyciu ale gwarantują doskonałą przyczepność do podłoża podczas nauki. Płoza z niską sztywnością może być nawet niebezpieczna np podczas zjazdów.
Do nauki dobre potem do wymiany. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
malczan85
Szybszy niż Chuck Norris na 5x80mm

Post autor: malczan85 » sob września 30, 2006 10:24

A wiec tak, te rolki sa dobre do nauki jazdy jak wspomina Piotr B,a potem zadecydujesz na czego oczekujesz najwięcej. Bo moim zdaniem mozesz odrzucić jazde na rolkach, może coś ci się nie spodobać itp. W moim przypadku uwielbiam jeździć na rolkach(jeźdzę już 10 lat...)ale rekreacyjnie, a ostatnie 2 lata przyciąga mi jazda szybka... wiec mam najdzieję że w przyszłości zakupię jakiś porządny sprzęt...
Pozdrawiam
"Google moim przyjacielem" ;P

kiuba

Post autor: kiuba » sob września 30, 2006 11:21

dzieki:)
nie ukrywam, że sporym ich atutem jest cena. Co prawda wydanie np. 250PLN zamiast 150PLN nie oznaczało by dla mnie bankructwa. Jeśli można mieć coś sporo lepszego za 250 (więcej już raczej nie) to mówcie:)... Myślałem, że z takich tanich te będą najszybsze - spore kółka jeśli dobrze rozumuję. No a tek miękkie kółka to tylko aby się nauczyć i już ich nie będzie, ale przynajmniej na początku będzie bezpieczniej ;) . A co do sztywności płozy to tu faktycznie wolałbym inne rozwiązanie, no ale czy to faktycznei może być groźne??

wielkie pozdro i równie wielkie dzięki!

kiuba

Post autor: kiuba » pn października 02, 2006 2:05

Awatar użytkownika
Piotr B
Prześcignął Chuck`a...

Post autor: Piotr B » pn października 02, 2006 2:21

lepiej, lepiej.........duzo lepiej.

Rolfan
Ścigant 4x110mm

Post autor: Rolfan » pn października 02, 2006 4:13

Tak te rolki na początek dla Ciebie są ok. zwlaszcza, że oczekujesz prędkości.jest tylko jedno zastrzeżenie-są one mało zwrotne i do jakis trików freestajlowych śię nie nadają,no ale Tobie nie oto chodzi.
Pozdrowienia

kiuba

Post autor: kiuba » pn października 02, 2006 8:09

napisane jest tam, że maksymalny rozmiar to "45 (długość wkładki 28,5 cm)". trochę krótka ta wkładka jak na 45... no nie wiem.
dzięx

Alandy
Ścigant 4x100mm

Post autor: Alandy » wt października 03, 2006 10:35

ja jednak doradze Ci odmiennie niż przedmówcy

odradzam Ci tą drugą rolkę
jej koncepcja jest może i dobra(aluminiowa płoza, większe koła)
ale materiały i wykonanie już na pierwszy rzut oka kiepskie
miałem okazje przejechać się na podobnych - może i w miarę szybkie jak za ta cenę, ale okupione jest to niewygodnym butem, brakiem stabilności, miałem wrażenie jakbym zaraz miał skręcić kostkę, z wytrzymałością też może być różnie

moja rada jest taka - jeśli nauka to ta pierwsza rolka - austraickiej firmy oxygen, może ma i nie najlepsze parametry, i tańszą bo plastikową płozę, ale to sprzet który spełnia jakieś normy jakościowe i jest przede wszystkim wygodny
jeździłem kiedyś na rolkach oxygen, jakościowo były bardzo dobre
jeździ łem też na rolkach k2 które były porównywalnym modelem z tymi oxygen - do nauki, do jazdy rekereacyjnej, a nawet do umiarkowanych skoków wystarczyły mi na 2 lata

jeśli chcesz pojeździć szybko(nie polecam od razu), potrzebny jest sprzęt z większymi kołami (od 84 mm wzwyż) ale również przyzwoitej jakości(choćby pod kątem bezpieczeństwa)

małe przysłowie - o niskiej cenie zapomina się szybko, a o wysokiej jakości pamiętasz długo

pozdrawiam
życzę udanego wyboru i miłego jeżdżenia
"MYŚLĘ WIĘC JEŻDŻĘ"

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt - jazda fitness i szybka / Equipment - fitness and speed”