Co byście powiedzieli na moment pędu (czyli kręt), ew. moment bezwładności?
Tylko nie piszcie, że rebound to odbicie, i że jest ważne, bo to już było na forum
Moderatorzy: MirekCz, null, PeterCave
Trafiony. Tj. wspominałem wcześniej: technika jazdy jest najważniejsza, bez sprzętu też nie pojedziemy, bez "nogi" też nie.WOJTEK45 pisze:To Kuba ja poproszę koła z reboundem na 01:00:59. Cena -nie ważna.
DobreWOJTEK45 pisze:Przemek , wg mnie to jak następnym razem nie spóźnisz się na start to żaden rebound( co by to znaczyć nie miało) nie będzie ci potrzebny.
zico pisze:Rebound - elastyczność, odbicie kółka. Możliwość powrotu profilu kółka do pozycji wyjściowej, czyli jak szybko jest w stanie kółko z powrotem uzyskać swój kształt po jego wcześniejszym "spłaszczeniu" - odbiciu. Im wyższy - tym lepiej się kółko toczy, im niższy tym gorzej. Rebound jest zależny nie tylko od twardości opony, ale też od jej konstrukcji jak i wykonania hubów. Kółka z wysokim reboundem z reguły do tanich nie należą. Są po prostu szybkie.
Miary nie ma. Testy organoleptyczne tylko wchodzą w grę i zaufanie do osób, które wiedzą o co chodziAriel pisze:![]()
Jest jakaś miara reboundu, czy każdy producent określa to wg swojego widzimisię?
Juz nie długoJanusz pisze:."
Swoją drogą - może dla kół które posiadamy w swoich zapasach też moglibyśmy pokusić się o takie testy? Spuszczając koła np. z 1m i podając średnią wysokość odbicia z 10 prób?
Co o tym sądzicie?
Tak sobie myślę, że tyle co resor w aucie - tzn. działa prawidłowo przy pewnym zakresie obciążeń. Na nartach biegowych sprężystość narty ma ogromne znaczenie, a jest dobierana m.in. do wagi - kiedy przychodzi nagły mróz na zbyt twardej narie się ślizgam prawie jak na lodowisku.Ariel pisze:No proszę, czyli jednak rebound nie musi przekładać się na szybkość.
A co ma do tego masa zawodnika? Mówimy o właściwości koła.
Nie musi się przekładać, ale w wielu przypadkach się przekłada.Ariel pisze:No proszę, czyli jednak rebound nie musi przekładać się na szybkość.
A co ma do tego masa zawodnika? Mówimy o właściwości koła.